28 de febr. 2023

AL30-Voleu fresses?

 

A l'àlbum “DARRERS DIES” de “Fotos antigues de Sant Llorenç des Cardassar” de Rafel Duran hi apareixen diverses fotografies del primer ball de desfressats organitzat pel Club Card el març de 1973.

Tal vegada es pot considerar una fita en varis aspectes. Un d'ells referit a la tolerància de fer una fressa “de qualsevol manera”. Un roba un poc estrafolària i a córrer!. Encara que, a dir ver; i pel que mostren les imatges, de vestits de frssa ben fets, sempre n'hi ha haguts.

Posteriorment i de cada any de forma més elaborada, vendrien les fresses dels Darrers Dies fins a la situació actual amb el protagonisme de les comparses escolars i les fresses impecables.

23 de febr. 2023

AL29-Motorització

 

Segons l'amo en Jaume Sales (el padrí de na Maria i en Jaume) el primer vehicle motoritzat que passà per Sant Llorenç va ser el “carro de foc” que portava la Reina Maria Cristina a Artà el 1900 o 1901 Ho va contar a na Jerònia Mesquida i es publicà a Flor de Card (Març, 1973).

La pàgina Facebook “Fotos Antigues de Sant Llorenç des Cardassar” que tan encertadament enfila en Rafel Duran, és indicadora dels canvis, modes i costums, locals.

12 de febr. 2023

AL28-Cabrers de vorera

Pastors de cabres, dues o tres. Tal vegada, de manera excepcional, més. Les passejaven per indrets públics, com torrents i camins. Trescaven tot el dia. No tenien res més a fer. En treien el preu de la venda dels cabrits i la llet.

En el Sant Llorenç preturístic n'hi havia alguns. Tothom els coneixia.

El darrer que vaig veure, dècada dels vuitanta del segle passat, portava una canya llarga per aprofitar les garroves de les branques que vessaven dins el camí. Costum ancestral, el que entra a l'espai comú, és de tots.

AL27-Més hermós seria...



Un dia d'hivern, vora la foganya ens contà l'anècdota. Era xerrador i, sobre tot, contador de coses que recordava de la seva jovenesa.

Francesc Clapés “es Germà Migollo” vivia en el seu estimat Béjar “-Heu de venir un dia...”, però cada any solia fer estada a Sant Llorenç. Li agradava la festa de Sant Antoni, visitar la família i fer seguiment del seu germà Jaume.

De jove va fer d'escolanet a don Salvador. Mn. Galmés vivia, ja retirat, vell i a dies malhumorat en el número vint-i-quatre del carrer Rector Pasqual. S'ha de situar l'anècdota a finals dels anys quaranta del segle passat. Don Salvador, complia amb el precepte de dir missa cada dia.

1 de febr. 2023

AL26-Sedes

 En aquests dies de fred de neu, a la conversa surt, pot sortir, el tema de les sedes, aquesta Inflor de la pell causada pel fred, principalment a les mans, els peus i les orelles, acompanyada d’ardència i de picor i, a vegades, d’ulceració”, com la defineix el diccionari.

Parlant del tema n'Antoni conta una anècdota curiosa que correspon a temps passats, l'hem de situar en la segona meitat dels anys cinquanta del segle passat, que mostra aquesta tendència humana, no sols llorencina, d'encollonar-se dels més febles.

Diuen que, en general, les persones humanes pensam ésser més hàbils, més curres...i més vives que la mitjana. L'anècdota en podria ser un exemple local.