1 de gen. 2012

Cap d'Any i desitjos

No sabem si el Cap d'Any sempre acoincidit amb les dates de celebració actuals (basti veure queenguany, no sé on, s'han berenat un dia del calendari); el que sisembla cert és que tot el que comença ha d'acabar (“Qui es nat hade morir”, diu la saviesa popular)
També sembla cert que la majoria delsnostres costums arrelen fons i tenen a veure amb el cicle anyal delblat. El costum dels desitjos i auguris de Cap d'Any, com conta Guillem Mesquida (card.cat), poden provenir de la fundació de Roma idel culte a la deesa Strenia...

Però els desitjos i propòsits,malgrat la moda de la llei de l'atracció i de “El Secreto”acostumen a quedar en un no res si no van acompanyats de plansd'acció i de feina (“Qui no fa feineta no menja coqueta”, deieni diuen)
Per si algú es volgués plantejardesitjos de millora i canvi, vet aquí una possible direcció.
La informació ve la la ma de CarmeBahima, una espolçada infermera barcelonina i amiga, que publicà fadies, en el facebook, aquest recull de penediments.
Provenen d'una publicació de BonnieWare (“Regrest of the dying)”, una dona que, al llarg de moltsanys, treballà en una unitat de cures pal·liatives atenent malaltsterminals. Concreta els cinc motius fonamentals de penedimentmanifestats al final de la vida:

1.- “Hagués volgut tenir el coratgede viure una vida amb fidelitat a mi mateix en comptes de viure-lasegons el que altres esperaven de mi”.
2.- “No havia d'haver fet tantafeina” (referit a disposar de mes temps per compartir amb lafamília)
3.- “Desitjaria haver tingut elcoratge d'expressar els sentiments”
4.- “Voldria haver mantingut encontacte més intens amb els amics”
5.- “Desitjaria haver-me permès sermés feliç” (referit a la por a canviar de vida)

Falta triar i treballar. Elegir el cim i donar una enfilall de passes, començat per la primera