1 d’ag. 2018

Encara "San Lorenzo"


Hauré de treballar aquest aspecte personal. Ho he de reconèixer, tenc tendència a detectar abans els aspecte negatius que els positius. Realment no sé on neix la vena.
Potser és herència genètica?; però en tenc dubtes, ni els ferrers de Son Carrió ni els llorencins de sa Begura són, en general, singularment negatius; diria que els primers són llargament pacients i els segons tenen afinada l'autoestima...
Potser són influències de l'entorn?: podria ser, les persones llorencines ens definim com a xafarderes i criticadores i en un altre grau com a individualistes...
Ben mirat també podria ser un defecte de formació, els mestres estem tan avesats a corregir els altres que adesiara ens oblidam de corregir-nos a nosaltres mateixos.
No sé on neix, però la qüestió de fons persisteix.

Me n'he tornat adonar avui qual al veure l'indicador d'un bus de línia amb el retol “San Lorenxo” m'ha sortit, de forma automàtica, aquella coneguda expressió despectiva: “Quins collons!!!”. 
Era en el rètol lluminós d'un bus de línia. Un servei public pagat per tots els ciutadans, amb una petita part dels meus impostos. He esperat la repetició, ja se sap que aquests tipus de rètols són circulars, per veure si m'havia errat, però no, deia “San Lorenzo”.
Vegem, puc entendre que un particular pugui retolar la cabina del seu camió com vulgui. De fet hi ha rètols i imatges de marca que em poden semblar horroroses. Però, i encara que no hauria de ser així, a nivell privat es poden tolerar certes llicències. Hauria de ser tasca de la comunitat orientar i, si cal, corregir, les decisions privades que, sense voler, poden malmetre la imatge de conjunt.

Més difícil resulta acceptar la imatge castellanitzada de la localitat, d'imposició lingüística com si visquéssim en els anys quaranta del segle passat, en una línia regular i oficial de transport públic, quan la grafia del nom està formalment normalitzada des de l'any 1975 (Segons sessió del Plenari de la Diputació de 29 de març de 1975).
Per a més escarni hauré d'assenyalat que en els indicadors horaris el nom és grafiat de forma correcte i que altres noms: Sant Joan, s'Horta, Ses Salines surten correctament grafiats, però el nostre no. El nostre surt encara “San Lorenzo”. Idò!.

Detectada l'errada, apareix una segona rampellada: Qui hauria de vetlar i tenir cura d'aquests “petits detalls”?
L'unica cosa que és al meu abast és fer un reclam formal al "tib". Encara que l'experiència em digui que, aquests tipus de reclams no resulten sempre eficients. Fet, idò, el reclam.

Ben aviat, al dia següent de fer el reclam, es va rebre resposta. Aquesta:

Bon dia, Sr. Pons,
Moltes gràcies per el seu email. Ho reenviam ara mateix a Aumasa, empresa prestataria del servei de les línies de Sant Llorenç. 
Per a qualsevol altre aclariment no dubti a contactar amb nosaltres.
Att.,
Consorci de Transports de Mallorca
C/ d’Eusebi Estada, 28, 07004 Palma
Tel. 971 913 191
Fax  971 913 192
www.tib.org


Amb tot i amb això, en relació als disbarats del nom del municipi, potser qui ara mateix s'en du la doma és aquesra empresa moderna, recent, plena de promeses i inaugurada amb presència de bona part de les persones que conformen el nostre Consistori: