1 de gen. 2014

De rebots i altres consideracions

Encarxofats en el sofà que justament hi ha davant la xemeneia que crema estelles d'ametler i la televisió que ens adormissen mentre la digestió fa la seva feina, vivim el viure con si la vida passàs pel carrer sense afectar-nos. Han passat poques hores i gairebé ja són a l'oblit els propòsits habitualment inútils de Cap d'Any, si és que n'hi va haver!. Fa part del joc, la festa ens distreu, la pèrdua del poder adquisitiu i de les condicions socials ens estrenyen però ,encara, no ofeguen, i la peresa enterboleix el pensar.

Solament el compromís amb un mateix et convida a bescanviar el sofà pel teclat.
Per què, i tanmateix... els dubtes rosseguen
Però hi ha el compromís, -som el que fem!- i comença l'intent de confegir mots, però el “fluir” no acaba d'arribar...compondre i rectificar, rellegir i desfer..
Tothom ho diu, ha resultat un 2013 de campionat; l'onatge d'esdeveniments que ens ha mostrat la premsa dia rere dia és gros. Molt gros!. Alguns assenyalen que potser una tàctica psicològica, ens acostumam tant a llegir disbarats i assumir retallades i parts i quarts que els arribam a considerar “normal”, “inevitable” i “acceptable”.
Sortosament podem gaudir, també de “premsa alternativa”, i fins i tot la convencional destaca que, a ulls internacionals, la nostra jove democràcia resulta tan esquifida que gairebé ja n'ha perdut el nom. Era tan poc imaginable el retorn -en tantes i tantes coses- als anys setanta i ens ha pillat amb els calçons baixos i plantats en el nyu-nyu de la queixa, o encara pitjor, de la indiferència.
Uns fan renou per devers la Capital evidenciant l'onada d'involució i centralisme que, com l'oli, es va estenent alhora que desdibuixa el ventall de retallades socials que es van aprovant dia rere dia. Del que passa a Ciutat, ara Palma de Mallorca, millor no parlar-ne!. La prepotència, el desgavell, les continues mentides poden, fan, avergonyir qualsevol persona amb una mica de sensibilitat. I de l'espectacle de la justícia, què? I després, per afegitó, el tema de la consulta a Catalunya deixa descol·locats als progressistes (?) que es postulen com a alternativa al desgavell existent.
Talment, s'ha dit, com si despertàssim en els anys setanta però pitjor, puix s'han volatilitzat aquelles “expectatives de canvi” que, aleshores, ajuntaven voluntats.
Com si la vida passàs pel carrer...però és un engany!. No és així; cada decisió que es pren a Palma, Madrid, Barcelona ..., com no podria ser d'altra manera, té els seus rebots a nivell local. Tot és relacionat amb tot!
¿Amb quina cara i arguments es presentaran llorencins i llorencines a les properes eleccions?
¿Sota les sigles d'un partit que ha dinamitat la convivència, la llengua, l'escola, l'entorn? ¿Qui seran?, ¿Com intentaran vendre la moto?
I del federalisme de l'altre que se'n pot dir?. ¿Quin tipus de “progressisme” ens voldran oferir els llorencins que saben que el seu partit, amb base a una presumpta “unitat”, més enllà de les paraules i a l'hora de la veritat, no vol entendre l'ésser diferencial de les diverses comunitats que conformen l'Estat?
I els que varen vendre transparència i una altra manera de fer les coses, ara que vendran?
Si, certament adesiara apareixen moments grisos, emboirats i foscos on resulta difícil percar-hi coherències.
Potser pensàvem assaborir la llibertat i ara ens n'adonam que estem lligats a una cosa desconeguda anomenada “mercats”. Com -entre tots- s'ha pogut arribar aquí?

Mentre es reflexiona en eteri tot és permès, però si es van estrenyent cercles es pot arribar a la part més assequible, al jo. I aleshores apareixen les preguntes cabdals: i tu què fas?, mires o actues?, a quins valors serveixes?, com treballes les teves incoherències?...i coses així