25 de gen. 2022

50 anys del Club Card. PN/7 La celebració

Va ser Josep Cortès, atent a les efemèrides, qui va recordar l'avinentesa dels 50 anys del Club Card. Com celebrar-ho?, amb quina finalitat? què es podria fer?...després de vàries reunions i converses, també amb en Tomàs Martínez, sobre finalitats i alternatives i també després d'un tast preliminar amb en Jordi Domenge i en Guillem Quina (gràcies per la vostra permanent disponibilitat!) es conformà una possible proposta. Presentada la idea, es formalitzà amb generós acord de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament i el compromís de Giralluna. La finalitat era intentar fer-ne un vídeo de recordança, amb l'agreujant de la minsa existència de documentació gràfica (aleshores i a diferència d'ara, encara poques persones disposaven de cambres fotogràfiques). Aquest és el resultat.

Amb quina finalitat?. Atès que el Club Card ja pertany al passat llunyà i també que la seva existència, en bona part, resta a les pàgines de “Flor de Card”, ara digitalitzada, és a dir l'abast de les possibles persones interessades, es va optar per fer una mena d'avaluació, a llarga distància del que havia representat el Club Card. En definitiva, intentar respondre a la pregunta: ¿de què o per a què va servir tota aquella moguda d'activitats dels anys setanta del segle passat?.
Es podria aprofitar l'efemèride per intentar un tant singular com poc habitual exercici de “passar comptes” en relació a les activitats realitzades.
I com es podria fer?. Parlant amb les persones implicades, no hi ha altre camí.
Per això decidirem plantejar tres preguntes bàsiques a tothom que hi volgués participar i a una relació seleccionada de persones: ¿Què en recordes del Club Card? ¿Què penses o consideres que et va aportar la teva participació en el Club?, i finalment ¿Què va representar per al poble, per a la comunitat?.

Com tota aventura, implicava determinats riscs: el de la participació, el dels continguts... amb el 
convenciment que si no sortia segons ens havíem imaginat, tampoc passaria res.
En definitiva, el sentit de la celebració del 50è aniversari, des del record del que havia passat era plantejar, amb la mirada actual, una hipòtesi d'utilitat i transcendència.

El procés? Primer a través de Card.cat es va obrir la participació a totes les persones interessades. Paral·lelament es va consensuar una llista de persones a qui convidar per a ser entrevistades, amb la finalitat de poder confeccionar el vídeo. S'elegiren 36 persones. 15 provenien de les diverses Juntes Directives. Altres 15 eren persones de participació directe en algunes de les seccions autònomes: Flor de Card, Card en Festa, teatre, campament, banda de música, esports alternatius...i, finalment, es seleccionaren aleatòriament 6 dels socis fundadors (Els socis número 5, 15, 25, 35, 45 i 55; al haver-hi alguns dels socis difunts o il·localitzables s'agafà l'anterior).

Amb certa sorpresa es va constatar que no totes les persones convidades acceptaren la proposta. Un total de 13 persones (36%) refusaren la proposta d'intervenció. Algunes assenyalaren que tenien uns records molts borrosos i insuficients, altres no donaren explicacions. Les propostes eren obertes i tots els posicionament són lícits i respectables.
Altres convidats (3) acceptaren la proposta de respondre a les preguntes però no la gravació en vídeo.

Giralluna va fer la feina de les gravacions (més de 10 hores a 20 persones diferents). Després es va intentar tabular les 23 respostes amb tots els perills que això implica (agrupacions forçades, possibles interpretacions errònies...) però, malgrat tot, possibilità el resum que s'adjunta (Tabulació des respostes.) i els comentaris de les notes que aniran apareixen en setmanes posteriors.

Un treball que, sense tenir validesa científica, representa una consulta oberta i transparent a bona part de les persones que varen treballar-hi de forma directe i que, com es veurà, mostra clares orientacions que justifiquen l'objectiu d'avaluació de l'experiència.


Imatge: Primer campament femení (1973). Taller de lectura.