13 de set. 2024

AL47 Carritxeres

 

Quan he arribat a taula per fer el café matiner  n'Antoni i en Felip ja hi eren, aquest centrat en el mòbil, configurava un grup. Després del les salutacions i el bromeig habitual ha sortit el tema de la participació en un grup.

N'Antoni adverteix que els llorencins som bona gent...fins que s'hi mesclen interessos. -Alerta!, diu, si poden et fotran...encara que siguin família...Han passades tres o quatre generacions i encara arrossegam el carritxer!.

Davant les cares de sorpresa afegeix...Si, som aferrats, i això ve de quan no hi havia res més que càrritx, la gent no tenia res i feia vencisos per vendre, aquest caràcter ve d'enrere...

9 de set. 2024

AL46 Puces!

 Son Puça, nom de lloc, o En Puça, malnom de persona, poden resultar evidències de la seva persistent presència.

Darrerament ja no se'n sent parlar gaire de puces, a diferència del que passava en el Sant Llorenç preturístic.

Una barraca on hi havia nascut una ventrada de porcs, el racó on solia parir la moixa o la cussa, una vegada abandonat el lloc per aquests animals, després sovint es convertia en un “niu de puces”.

S'ha de parlar de puces en plural ja que, seguint Xavier Canyelles (2003) “Insectes de les Illes Balears”. Manuals d'introducció a la naturalesa, 14. Palma:Moll, entre d'altres, hi ha la puça comuna (Puletx irritans), la de moix (Ctenocephalides felix) la de ca (Archaeopsylla erinacei)...

6 de set. 2024

AL45 Mosques

 

Moment del cafè rutinari dels matins. 

Una mosca volteja en Felip: ara en el front, ara en el braç... en un moment determinat el moviment de la mà espantant la mosca es fa conscient i produeix un comentari “-Aquesta mosca no m'ha deixat fer, tranquil, el cafè”

-”Jesús Felip, per una mosca de no res”, replica n'Antoni i segueix contant...