28 d’abr. 2009

El canemàs

El fil de la conversa.
...tota persona pren les decisions que vol prendre i tria el seu viure... les accions humanes no sempre segueixen el camí de la ciència... les coses passen ens n’adonem o no... el desig, el voler es fonamental per emprendre accions de millora... tots tenim els nostres condicionants i una actitud personal front de les coses que ens passen...la primera baula de la cadena és el “jo”...cal observar-se des de la distància...tenir una meta sempre és bona cosa...el bessó és l’acció. I ja tenim el marc!

De mica en mica, s’ha anat conformat el marc teòric, s’ha anat teixint el canemàs on dipositar el nostre present: les possibles accions d’ajuda orientades al creixement i millora de l’altre vers la direcció o meta que aquest hagi triat.
Accions que en conjunt poden rebre el nom de desenvolupament, coaching, assessorament...

Intentaré sintetitzar en forma de frases per a la reflexió[1] els diversos fils que conformen, tant l’ordit com la trama del teixit.
L’ordit, els fils que sostenen la trama es centren en el “jo”, el punt de partida i es podrien configurar amb:
“Mentre hom estigui en l’estadi de incompetència inconscient no hi ha res a fer. La primera passa es adonar-se’n de la necessitat de...” (I. Rogowski)
“A la persona se li pot prendre tot manco una cosa: la darrera de les llibertats humanes, l’elecció de l’actitud davant un conjunt de circumstàncies per decidir el seu propi camí” (V.Frankl)
“Entre acció i reacció sempre hi ha un espai de decisió” (Covey). Tu tries!
“En el moment en que comences a observar el pensador que ets s’activa un nivell superior (E.Tolle)
“La pregunta clau és, tens desig sincer de canviar?” (Josepe Garcia)
“El tercer nivell del voler és “em compromet a...” (compromís=dedició sense reserves) (T.H. Eker)

Alguns dels fils de la trama, fent un passeig pel llibres referenciats podrien ser:
“Venim de la piràmide, cal desaprendre...no hi ha veritats absolutes...no hi ha una teoria... hi ha un model i un altre model. Manera de solucionar problema: sortir fora i veure-ho distint. Sense diagnòstic no hi ha possible intervenció” (I. Rogowski)
“Els nostres models mentals de la realitat determinen, mes que la pròpia realitat, la manera en que actuarem.../...les creences limitadores poden ser transformades o actualitzades...” (Dilts)[2]
“Res no canviarà en el futur a menys que canviï radicalment la nostra manera de pensar” (P.Senge)[3]
“Part de la transformació és una declaració i un compromís que solament poden procedir d’algú que hagi canviat la seva postura de resignació a la possibilitat de...” (Jaworski)
“La voluntat de sentit, l’autèntic compromís amb certs valors i objectius significatius, ens guia a la recerca del ple potencial humà. (A. Pattakos)
“No ets la teva ment...El moment present és l’únic que tens. Fes de l’ara el centre fonamental de la teva vida” (E.Tolle)
“No sabem com son les coses. Solament sabem com les observam o com les interpretam. Vivim en móns interpretatius” (Echeverria)
“Anomeno intel·ligència a la capacitat d’un subjecte per dirigir el seu comportament, utilitzant la informació captada, apresa, elaborada i produïda per ell mateix” (Marina)
“Tothom fa el que, des del seu coneixement, es millor en aquell moment. Des d’aquesta perspectiva no hi ha res a perdonar ni als altres ni a un mateix” (T.Prat)[4]
“Treballa la visió de futur, somnia. Imagina on voldries estar i allò que vols ser. Un dia arribaràs a ser i estar on somniares” (G. Piera)[5]
“No aprendre ni evolucionar es una manera de morir. Tot el que es viu, creix” (Miedaner)
“Si no hi vas...no hi has anat!”.”Mai no arribarem a enlloc si avui no començam donant la primera passa” (P. Muro)
“Cal tenir temps per esmolar la serra...preservar-se a un mateix. Renovar les quatre dimensions: física, espiritual, mental i la social/emocional” (S. Covey)
“Tot ésser viu, viu el seu viure, com si fos el centre del cosmos” (H. Maturana)
“La reflexió neix quan reconesc que no tenc tota la veritat (des de l’autosuficiència no hi ha reflexió)” (H. Maturana)
“M’agrada el viure que estic vivint? Vull el voler que vull? Viure es per passar-ho bé, per ser feliç...Som ésser vius, primats bípedes que vivim en el llenguatge i som amorosos” (H. Maturana)

G. Pont
Abril, 2009
Imatge: Teixit mexicà, semblant però mes fi que el canemàs fet amb l'estopa del cànem

[1] Frases que he sentit a dir o he localitzat a les publicacions dels autors assenyalats entre parèntesi. No vol dir que siguin exclussives o que els autors assenyalats siguin els primers en utilitzar-les (com veis defujo consciententment del concepte d’autoria)
[2] Robert Dilts es autor de “El poder de la Palabra. La magia del cambio de creencias a traves de la conversación”. Ed. Urano . Barcelona 2008. (No citat anteriorment )
[3] A la introducció del ja citat “Sincronicitat”,
[4] A la presentació del curs ASL. Tino Prat es coautor de “Conflict mentoring. Como afrontar i resolver conflictos”. Ed. Bresca. Barcelona, 2007
[5] G.Piera. “La Travesia.18 claves para llegar a buen puerto”. Alienta Editorial. Barcelona 2006 (no referenciat abans)