10 de gen. 2012

Una de llengua!. Qüestió d'opinions?


Fa anys quan aquí manava el partit conservador, la situació de la llengua catalana a Mallorca ja era tema controvertit i creava certa polèmica; hi havia els anomenats “gonellistes” -alguns d'ells aquests dies seuen a la banqueta dels acusats en el jutjat- que defensaven, deixant de banda els arguments de la Universitat, d'Alcover i de tots els filòlegs del mon, que nosaltres parlàvem una llengua diferent a la catalana.
En aquell entorn, de devers els anys vuitanta del segle passat, conten que un professor de la Universitat va anar a fer una xerrada a un poble del Raiguer.
Res, que es veu que sorgí el tema de la llengua i s'establi una discussió entre el conferenciant i una persona del públic: que si català, que si mallorquí, qui si allà diuen got i aquí tassó...i coses d'aquestes.
Malgrat els arguments del professor, l'espectador participant en el debat no es va vinclar gens ni mica, i al final, i per tancar el tema enflocà. “bé és una qüestió d'opinions, vostè diu que és una mateixa llengo i jo dic que es mallorquí es diferent des català i punto”
El professor universitari, després d'un llarg silenci (és un bon orador i domina l'ús dels silencis) va assenyalar “Si, és una qüestió d'opinions. No sé vos com heu pogut formar la vostra, però jo he estudiat prop de trenta anys, per conformar la meva”
I així va acabar el debat.

Avui, també de la mà dels conservadors, torna el tema de la llengua. Ja no per qüestionar si es parla mallorquí, eivissenc o català (sembla que és aquesta una qüestió aclarida) si no per prioritzar el castellà, una llengua externa, sobre la llengua pròpia.
Alguns polítics segurament varen néixer il·luminats i saben més ells de llengua que no els científics. Ses dubte una evidència de prepotència i curtor.

Sense recórrer a la transcendència de la llengua com eina de transmissió d'una manera de ser; el tema em sembla tan greu  que em porta a la reflexió. ¿Es poden plantejar totes les qüestions com es planteja l'afecció al futbol -som del Madrid, som del Barça-? ¿Les majories democràtiques poden fer i desfer segons els convingui?. ¿Pot atemptar un determinat programa polític contra els drets universals individuals?