26 de jul. 2014

Nuclis


Sense arribar a saber si la pregunta fou ben plantejada -les preguntes tan obertes permeten múltiples interpretacions-, cert és que el darrer “Que en trobau?” d'en Pau a Card.Cat ha provocat diverses, inesperades i interessants intervencions.
Sembla ser que alguns veïns de sa Coma no estan gaire satisfets pel conjunt dels serveis rebuts. Segurament també trobaríem persones de Son Carrió i de Sant Llorenç que no es mostrarien satisfetes per un o altra motiu...
i és que la gestió d'un municipi amb cinc o sis nuclis de població -no sé ben be si s'ha de considerar Son Moro com a part de Cala Millor- no deu resultar gens fàcil.
A les sessions de la malaurada “Agenda21” ja es va evidenciar -i segurament va ser un dels motius de que morís com va morir- que l'entesa no resulta gens fàcil. Fent una caricatura es podria dir que qui mes qui manco es mira la guixa i vol tots els serveis a porta de casa
Tots desitjam el bo del que gaudeixen els altres -tant referit a nuclis del terme com a municipis de l'entorn- i res del dolent que, aquests altres, puguin tenir.
Llavors es plantegen tota una sèrie de preguntes, algunes de les quals, fins i tot, podrien tenir una resposta intuïtiva.
¿Es possible, avui, tenir contents els votants sense donar cap tipus d'explicació -del que es fa, del que no es fa, del “per a què” es fan les coses...- al llarg de tota la legislatura?.
¿Poden atorgar els vots, les majories derivades del sistema actual -tant al Govern com a l'Ajuntament-, el dret a la imposició de decisions sense pactes ni consensos?
¿El nostre municipi s'hauria de gestionar com a conjunt o com a nuclis separats?.
Pel que es dedueix de les opinions mostrades sembla que una majoria prefereix una gestió compensada i separada dels nuclis, però...es possible?, seria sostenible tant a nivell econòmic com ecològic?.
¿Fins on haurien de pujar els impostos per poder construir i mantenir, quatre o cinc teatres, biblioteques, talaiots, centres sanitaris, residències, escoles, casals cívics...?
¿Si fos el cas, quins criteris s'haurien de considerar a l'hora de fer una presumpta i aproximada distribució pressupostaria?. El número d'habitants?, l'oportació d'ingressos?, altres paràmetres?

Ben mirat el repte de la gestió del nostre municipi resulta ben interessant, sobre tot si aplicant el pertinent canvi de mirada, es vol plantejar des d'una perspectiva de consens, comunicació i enteniment.
Però, de moment, no es detecten indicis de canvi, -en tot cas aquella proposta no gens desinteressada de Rajoi sobre el nomenament directe dels batles- per tant es de suposar que es repeteixin els motles de sempre... Així i tot tot, com és sabut, en unes eleccions, malgrat els controls, pot passar el que manco s'espera

(Imatge: Sant Llorenç abans de l'arribada del Rei En Jaume)