19 d’abr. 2015

Per camins de terra i d'aigua

Per camins de terra i d'aigua. Estudi de Manacor i Sant Llorenç des Cardassar en època andalusina i fins just després de la conquesta de Jaume I (1229-30) és la síntesi de la tesi doctoral d'Eugènia Sitjes Vilaró -presentada l'any 2008 a la Universitat Autònoma de Barcelona amb el títol "Assentaments i sistemes hidràulics andalusins abans i just després de la conquesta catalana (1229-1230)"- publicada fa poc (agost, 2014) a MUSA, la revista del Museu d'Història de Manacor, dirigida per M.M.Salas.
Me'n vaig assabentar gràcies a un correu de n'Antoni Font, persona enamorada de les velles pedres i, de seguida que vaig poder, me'n vaig fer amb un exemplar. (No feia encara ni quinze dies que, amb ocasió d'una recent visita al Museu, havia tornat a fotografiar aquell primer panell informatiu sobre toponímia andalusina).

Entre altres coses, situa les alqueries i rafals, amb la extensió en jovades (1 jovada=16 quarterades) que es citen a La Remenbrança de Nunó Sanç i les compara amb els que apareixen documentat a l'Escrivania de Cartes Reials de l'Arxiu del Regne de Mallorca.
També fa referència a les coves-refugi, als espais irrigats -els mateixos que hi havia abans de les modernes bombes d'immersió- i als camins d'època andalusina.
En definitiva una mirada a la nostra història "des temps des moros".
Conèixer el passat sempre resulta interessant perquè, seguint a Gramsci, "permet als homes comprendre el seu present a partir del seu passat i modificar aquest present i avançar en la construcció d'un futur millor per a tots".
Es així que, de banda la cruïlles de camins (que situen els actuals nuclis de Manacor i Sant llorenç), després de llegir les descripcions de "Albaraber" (sa Blanquera) i Algaren (sa Cova), potser es fa necessari -si ho he sabut entendre- haver de triar (sempre s'ha de triar!!): seguir les aportacions documentals que sembla ser que situen Santa Maria de Bellver a la cruilla de camins andalusins o seguir les intuïcions  que suposen aquella primera església a Son Vives.
Un assequible i excel·lent regal, ara que s'apropa el "dia del llibre"