5 de jul. 2019

Llengua


No en tenc dades precises, és, idò, una simple intuïció. Al constatar-la amb les darreres denúncies per discriminació de la nostra llengua, i també pel que es sent parlar caminant, tant per Sant Llorenç com per altres indrets -de fet ja es donen crits d'alerta sobre la pèrdua de l'ús social de la llengua en els patis de les escoles-, tal intuïció es converteix en creença.

Diria que des del “a por ellos” o potser des d'abans, s'ha desacomplexat la manca de respecte, la imposició d'un inacceptable i descarat supremacisme de la llengua castellana.
Ve de vell, de molt abans del 78. Abans s'imposava a una població amb termes generals analfabeta per allò de “Por un imperio hacia Dios” i ara la imposició arrela en la incultura, en el desconeixe-ment i trepitja la ciència.
Si fos precís es podrien trobar moltíssimes justificacions del desencert de la dolça (?) imposició de la llengua castellana, però quan es topa amb la incultura no s'hi valen raonaments.
A títol de recordança sols aquella frase del filòsof R. Pannikar que es troba en el “Reflexionari”: “Les llengües no són tan sols instruments, sinó que cada llengua és un món sencer -no solament una cosmovisió-. Cada llengua és una riquesa de la vida humana. No solament s'extingeixen les espècies animals. Sinó també centenars de figures d'herois i de mites desapareixen o estan amenaçats, i això perquè hem fet violència a les llengües, tractant-les com si fossin només mitjans d'informació, com els satèl·lits o les ràdios.”

No, la llengua no és toca. No es pot tocar!
Per això calen, encara, campanyes i programes de “normalització”.
La llengua és normalitzada a l'escola, els Ajuntaments ofereixen cursos de llengua catalana als nouvinguts, alguns d'aquests ajuntaments disposen de pertinents decrets de Normalització lingüística, l'Estatut salvaguarda la igualtat de les llengües oficials... però basta tot això?
Si la nostra llengua recula, què hi podem fer?.
Segurament, a nivell personal, tots coneixem mesures per salvaguardar la llengua dels nostres padrins.
Essent importants, resultes suficients les actituds individuals?