19 de març 2022

Ses eres des Camp Roig

Va destapar, o millor dit, va refrescar la memòria una nota de premsa on es feia ressò de l'estudi de Gabriel Alomar i Miquel Grimalt publicat a la revista científica Remote Sensing sobre les direccions de l'embat. Els autors agafant la foto “dels americans”, realitzada el 25 de juliol de 1956, justament en temps de batre, estudien la situació del caramull de palla i pols en relació al rodó de l'era per determinar d'on arribava l'embat a l'hora de ventar i, en cada cas, quin era el vent dominant.

El peu de fotografia del diari on, sobre gris hi apareixien un munt de petites taques blanques assenyalava que eren de Sant Llorenç i per això ens varem recrear en la conversa:

-On és que hi ha tantes eres juntes?

-Deu ser en es Camp Roig. Un vell establit de Sa Cova on alguna gent hi va comprar un bocinet de terra per fer-hi s'era. Es veu que aquella zona te o tenia bon vent... Llavors tothom sembrava i normalment entre dos, es posaven d'acord per utilitzar s'era...Segons com anava, també, a vegades, es batia a canvi de sa palla, canviaven feina per palla...Adesiara fins i tot hi havia disputes, segons com un componia la direcció de la garbera podia desbaratar el vent a una altra era veïnada...

Compartir taula de cafè amb persones sàvies com n'Antoni “Cus” té els seus avantatges.

De tornada cap a casa, en aquell dia de plugim fi que potser no arribava ni a cama d'aranya, el pensament trescava coneixements perduts, aquella sensibilitat i coneixements pagesos que, de mica en mica en van perdent.

En concret recordava una entrevista amb l'amo en Rafel “de sa Fontpella”, per parlar de temes de cançons i de cultura popular. Era un dia de molta calor. Havíem quedat devers les 10 del matí. Em va convidar a seure en un porxet exterior de la casa: -Aquí estarem bé, d'aquí a una estoneta arribarà l'embatol. I efectivament, iniciada la conversa ens arribà l'oratge, la fresca de l'aire de la mar. L'ús i verbalització del seu coneixement del comportament de l'embat em va sorprendre i meravellà, segurament per això ho recordo.

Aquesta connexió entre l'home i la natura que afectava els vells pagesos -en altres indrets l'he descrita afectada a mon pare- és un bé vital que anam perdent i que convendria recuperar.

Les eres del Camp Roig, per la seva simple existència i l'anecdotari que se'n deriva, conformen un dels bens patrimonials que cal servar. No podrem conservar les eres, hem fet tard; les fotografies recents evidencien que d'aquella vintena d'eres de l'any 56 ben poca cosa en queda, però resta la memòria d'aquell passat perdut.



Imatges: Fotografia “dels americans” i direccions i abast de l'embat a “Atlas de les Illes Balears”

P.S. N'Antoni Font per boca de Joan Vey de Manacor ens fa a mà aquesta cançó que cantava l'amo en Rafel "de sa Fontpella":


An es Camp Roig de sa Cova
diven que hi passa bé es vent,
per això molta de gent
hi ha fet una era nova.