30 de set. 2012

El rellotge de la cama-roja/2


A l'apartat o bloc “lliçons de coses” el proppassat 3 de juny, sota el títol el rellotge de la cama-roja, es comentava el concepte temporal kairós alhora que es deixava constància, derivada de l'observació directe, que els dies ennigulats les flors s'obrien i tancaven a la mateixa hora, sent així que el “rellotge” no podia ser guiat per la llum solar

Vet aquí, però, que per un efecte de serendipia (trobes una cosa quan en cerques una altra) acabo de conèixer que el tancament de les fulles de les plantes ja va ser estudiat per Jean-Jacques d'Ortous de Mairan i que dos segles després les seves sospites es veurien confirmades pel científic bielorús A. Chizhevsky (1922).
No és la claror, si no l'activitat i el magnetisme solar. Aquesta és, segurament, la corda del rellotge de la cama-roja.
Però es que, segons evidencien altres científics (Halberg, Cornélissen, Mitrovica....) les interferències magnètiques entre els diversos planetes i el sol van més enllà del que s'havia sospitat, fins al punt d'assenyalar que “la biologia i el comportament no son totalment individuals, y de que tots els sers vius es fan ressò del cosmos en tots els aspectes de la seva vida”
Es a dir el mateix magnetisme que regula l'obertura de les flor de la cama-roja també pot incidir sobre el meu humor. Vaja, vaja!