29 de des. 2014

Qui se'n farà càrrec?


Sorgí la qüestió a “Que en trobau?” de Card.cat (17.12.2014). El número de respostes podria evidenciar manca d'interès, però també certa desesperança.
Darrerament el servei d'electricitat a les cases llorencines -que tothom paga religiosament perquè si no te'l tallen sense miraments- mostra greus deficiències tant per les continues interrupcions com per les baixades de tensió. Fets que poden provocar, i de fet han provocat, nombrosos perjudicis que van des de la pana dels electrodomèstics més sensibles a la pèrdua de feina amb qui treballava, per exemple amb ordinadors o màquines industrials.
Se'n farà càrrec ENDESA del desgavell?. A les bones es poc probable, tal vegada si se'ls posa una demanda i perden...
Si, ja ho sé, tal vegada algú podria pensar -alguns ho han comentat publicament- que si resulta cert que els de la Sala defensen els interessos del conjunt de ciutadans...però, segurament, tampoc tendrien res a fer-hi, llevat, es clar, de l'assenyalat camí de la demanda, i encara!
La situació d'indefensió potser ens ajudi a evidenciar un dels nombrosos buits legals o millor dit "arreglos" legals per tal que les grans empreses -amb l'excusa de la creació de llocs de feina!- no hagin de passar pel mateix sedàs per on hem de passar la majoria.

Però, ves per on!, tal vegada aquesta realitat tant nostra, casolana i palpable ens pugui ajudar a entendre aquest altre "problema" de futur, molt més gruixut, que anomenen TTIP (Acord Transoceànic de Comerç i Inversions)
Segons diuen sempre ens comparam amb qui tenim més a l'abast, pero això, les imatges llunyanes, malgrat en parlem adesiara, resulten poc efectives. Tant si es tracta de desastres naturals o imposats, com si en tracta de tractats de comerç, d'acords entre les grans empreses amb el consentiment dels Governs.
Què hi puc fer jo contra els danys causats per la desatenció d'Endesa?. Intentar posar una demanda, i al cap d'anys de litigar potser guanyar i, tal vegada -si no hi ha possubilitat de recursos i més recursos (no sempre es compleixen les sentències a primera instància)- arribar a cobrar els danys.
En l'aplicació abusiva de la força del gros contra el petit tan sols la podria mitigar la possible aplicació d'una justicia pública i independent

Bé idò sembla amb amb el TTIP, ni això, puix les grans empreses, si volen, es podran sotmetre a tribunals privats, botant-se d'aquesta manera la possibilitat de que algun jutge, per honestedat o perquè no hi te res a predre, els pugui fer la punyeta
El TTIP, representa, idò, l'evidència crua i descarada, de que per sobre els governs hi haurà els interessos de les grans empreses. De fet, potser, ara i aquí, ja ens toca viure la dictadura de l'economia, o millor dit, dels guanys de les multinacionals però encara, amb el TTIP, anirà a més.
Serem a temps de demanar als candidats el seu posicionament, en relació al tema, o ja serà cuit?