5 de juny 2018

Trastocat


La producció bloguera resta gairebé paralitzada. L'andoiar substitueix el reflexionar i posar en ordre, de forma escrita. els pensaments. L'“escriure és viure” de l'admirat Sampedro es deixa a la calaixera del temes pendents. Com en altres moments de crisi personal em refugio a l'amagatall de la immensitat: movent terra, anant de tomatigueres o ullastres, passejant...
Al indagar sobre motivacions d'aquesta abúlia el primer que apareix n'és l'edat i els nombrosos “es què...”. Segurament una cortina de fum. Els humans som especialistes en crear murades de protecció personal per justificar tot el que volem justificar.
Es tracta de trescar l'interior, d'indagar.
Treballant d'administratiu a l'entitat financera vaig aprendre que la diagnosi d'una errada sempre és localitzable. Sobre tot quan és una sola errada; si les errades es multipliquen i es superposen llavors el desnuat es complica. Segurament aquest és el cas. Diverses variables incideixen sobre l'apatia i la desgana.
Algunes d'aquestes variables s'haurien de situar a l'àmbit estrictament personal, el conegut i esmentat onatge vital. Però algunes altres, tal vegada el feix més gruixut, s'han de situar en l'àmbit social. Sí, ho he de reconèixer, el tema Catalunya m'ha afectat. Encara que, ben mirat, no és el “tema Catalunya” sinó tot el merder que el tema ha fet surar. Unes actituds i uns posicionaments que, de forma errònia, considerava obsolets i superats.
Les imposicions, el joc brut de les mentides i la creació de relats a conveniència, l'ús de la força per reconduir voluntats humanes, resulten contràries als principis més elementals de la ciència. I també de l'ancestral costum pagès: si vols que els animals no facin tala, tracta'ls be. Tothom sap que amb una grapadeta de sec s'aconsegueix molt més que utilitzant la força bruta.
Però aquí no es tracta de ciència, ni de tradició pagesa. Els interessos són uns altres. Uns interessos que van mes enllà dels vots, puix si fos així el joc brut es delimitaria a l'àmbits dels partits polítics. Es l'autoritarisme que, ara mateix, arrela a tots els indrets i s'estén per tots els racons. La imposició, l'aplicació dels coneguts: perquè jo ho dic, jo mano, és la llei, a les bones o a les males...
Amb la cara tapada o amb arguments inventats per conveniència, s'han ultrapassat moltes retxes vermelles!.
I tanmateix, en conjunt, anam vers un futur més transparent, més solidari i més amable.
M'agradarà recordar, ara, aquells tres drets humans no escrits en la Declaració de la ONU, assenyalats per Maturana: els drets a equivocar-se, a canviar d'opinió i anar-se'n, cara alta, d'un lloc on no t'hi trobes bé.
Es clar que als cavernícoles, els importa un pebre la Declaració Universal de Drets Humans!.
Certament, em trastoca, però gràcies al “Procés” sabem moltes més coses de les que sabíem l'estiu passat. És el que hi ha!.
Em tocarà tornar triar camí.

(Imatge: soques salinitzades a Lago Enriquillo (RD)