23 de jul. 2018

Assessors


Llegia una manera de pensar estesa que, algunes vegades, es converteix en pràctica. Unes opinions velles i arrelades de les quals ja se'n feu ressò “Flor de Card” a principis dels anys vuitanta en una sèrie de reflexions sobre la inutilitat dels càstigs, aleshores enfocant la qüestió des d'una perspectiva didàctica.
Llegia, deia, “L'acció punitiva es basa en la premissa de que les persones cometen actes reprovables perquè són dolentes i per esmenar tal situació, cal obligar-les al penediment. Així s'aplica un “correctiu” mitjançant l'acció punitiva per tal que: (1) sofreixin de manera suficient fin a veure l'errada en el seu procedir: (2) se'n penedeixin; i (3) canviïn. Amb tot i amb això, l'acció punitiva, en comptes de suscitar penediment i aprenentatge, amb tota probabilitat generarà ressentiment i hostilitat en la persona a qui va dirigida i reforçarà la seva resistència a la conducta que espera que s'adopti.”
A mesura que anava llegint, apareixien en el pensar imatges i situacions derivades del Procés i uns enormes interrogants: i no ho sabien que passaria això?; on fonamenten les seves decisions?; de quin tipus d'assessors disposen?; els escolten?; perquè no contracten mediadors especialistes en resolució de conflictes?

Segurament no en deuen tenir d'assessors. O tal vegada si, però son de la mateixa corda. Amics i coneguts que en comptes de conèixer, escoltar i fer propostes resolutives es dediquen a allisar el pèl a qui mana. Es a dir no serveixen, no resulten útils.
Un joc d'aparences perquè qui mana, tampoc no desitja opinions que surtin del seu àmbit intuïtiu ja que es fia més de les seves intuïcions des del desconeixement, que el que li puguin suggerir altres persones.
Certament ho tenen malament els assessors, si és que n'hi ha.


Per entendre aquest tipus de situacions, les que s'esdevenen mes enllà del meu abast, m'agrada -si en tenc coratge i som capaç d'agafar certa distància- reflexionar sobre el que s'esdevé en el meu entorn més immediat. Tant si fa referència a assessors com a decisions intuïtives.