Amb suau oneig i gairebé
imperceptible so, el brot exterior del teix acaricia la rebranca de
la finestra. S'ha mogut l'airet de llevant que, descomptant dies de
pesat xaloc, a mig matí, alegra els carrers de la vila.
“-Seu aquí que
aviat arribarà l'embatol”, em va dir l'amo en Rafel de sa
Fontpella un dia de sol granat d'estiu. Va ser una altra lliçó de
cultura vital i de saviesa popular, com les que, sense dir res sabia
transmetre mon pare quan, mirant com corrien les boires per sobre la
muntanya de ses Voltes, decidia el programa de feina del dia. A
vegades moltes vegades, s'arraconen els coneixements amuntegats per
les persones i, llavors, s'ha de tornar a començar a reinventar la
roda. El personalisme i el “cunyadisme” s'imposen amb la mateixa mesura en que es
menysprea el coneixement.
Sembla que aquestes
setmanes de calor sufocant que acabam de passar tenen data de
caducitat. Bon moment per recordar converses d'estiu!.
Una amb la tauleta del
cafè sobre la voravia per guanyar una mica de temps en la lluita del sol contra l'ombra que regala la façana, i que dia rere dia, guanya el sol. Una retrobada de
festa d'estiu amb fermades amistats i nous coneguts on es recorden
velles eixides alhora que sorgeixen nous dubtes intranscendents. Com
aquell que acabà amb -Si, aquí no s'ha donat mai el “tapeo”,
el que es feien eren variats... Que se n'ha fet del variats?... Com
varen arribar?... Au ja tens tasca assenyalada!. Ho cercaràs?
Un
dia, de bon matí, es va plantejar el tema "variats" a la taula habitual de consultes. Els
relatius anys que em porten d'avantatge en Jaume “Garbeta”, en
Guillem Soler i, a una mica més de distància, n'Antoni “Cus”, amarats
tots de bona memòria, adesiara m'ajuden a desentrunyellar els meus
desconeixements i incerteses locals.
-Això
dels variats, diu n'Antoni, ho van començar en es cafè de
Ca's Confit. La casa era d'en Galmés i en Pep “Confit” i na Bet
“Dameta”, que havien estat per devers Calvià i anaven una mica
més avançats, hi muntaren un cafè...devia ser l'any 1954 o 1955 i
al poc temps començaren a fer variats calents, a na Bet li agradava
la cuina...
-Sí. Els recordo, en
un platet petit allargat sobre un llit de “patatilla” hi posaven
carn picada amb salsa.
I ronyonets!, afegí
n'Antoni, i ronyonets!...
alçant les celles i afegint-hi una mica de cansueta a la paraula
clau.
-I
a "La Granja" -referint-se a la
petita fonda de “ses Cosmes” a l'inici del carrer Major-,
afegí en Jaume, no sé
si era abans o després, feien ensaladilla russa. Era una novetat!, i
que la trobàvem de bona!. Un platet d'ensaladilla, 6 reals!. Després
també feren variats de conserva; en Joan Ferrer sempre el demanava
sense caballa, no anava de caballa!...
-No va durar gaire
això des variats -continua
n'Antoni-. I normalment els variats es prenien acompanyats
d'un botellí. Un Martini envasat en una botella petita, per això li
deien botellí.
A
principis dels anys setanta, com va esmentar Jaume Lliteres en el
pregó de festes d'enguany, a la sortida de missa, els cafès s'omplien de gom
a gom, entre altres coses encara per fer el corresponent variat.
Amb el coneixement que en tenim, es
podria dir, idò, que els variats, referits al costum de l'aperitiu
dels diumenges, tingué una durada d'una vintena d'anys, fins que la
càrrega d'elaboració, considerant persones i materials i atenent el
col·lectiu potencial, va resultar més gravosa que els resultats que
se'n podien obtenir.
(Imatge de Google)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada