12 d’ag. 2020

L'esperit de l'època


El minuciós i descriptiu comentari de Rafel Duran a la imatge de l'espectacular bandera de les quatre barres que ornava la façana de l'església amb motiu de la IV Trobada de Balls Mallorquins m'ha portat a la reflexió. Abans d'entrar en detalls voldria, però, retre altra vegada reconeixement a la magnífica i transcendent tasca que fa en Rafel, mostrat i comentant de forma minuciosa les Fotos antigues de Sant Llorenç des Cardassar.

Parlam de l'any 1980, vuit anys després de l'aparició del Club Card, i l'esperit era semblant. Faig referència a les inquietuds que, en ambdós casos, mostraven els joves de la localitat. Amb cert atreviment, no absent de risc social, i a vegades físic, mostraven el seu inconformisme. El seu desig d'anar més enllà de la imposició de les conveniències i els costums.
Aleshores era igual se s'havia de plantar cara al “què diran”, i fins a cert punt a l'autoritat. Amb enginy i un cert avantatge de coneixement, els joves lluitaven per imposar les seves creences, per furgar, i si fos possible capgirar, les rutines socials, a nivell general considerades “tradició”.

Per això les quatre barres i un subtil castellet que no arribà a imposar-se mai; per això ballaven, sobre l'escenari, jotes i mateixes vestits de carrer; per això qüestionaven tot el passat; per això hi havia la contesta, a vegades verbalment virulenta i pública en el cafè d'aquells sector immobilistes que no sabien o volien acceptar els canvis que, amb la força del convenciment i la raó es proposaven.

Una actitud critica i evolutiva, nova. Un esperit compartit per altres joves d'altres localitats, formant-se el que podríem anomenar xarxa evolutiva. Es el que S. Pinker, desde la psicologia, anomena “efecte període”, el canvi en el temps o l'esperit de l'època. El mateix que el preriodista M. Domínguez, referit a les eixides de la Segona Guerra, anomena “l'esperit del temps”.

De llavors ençà ha plogut molt i hem tingut ocasió de viure diverses torrentades. Es desconeix quina d'elles s'emportà aquell esperit crític, inconformista i transformador. Ara mateix sembla que l'esperit de l'època és un altre.

Imatge de Fotos antigues de Sant Llorenç des Cardassar. Aportació de la família Domenge i Mesquida.