20 de gen. 2022

50 anys del Club Card PN/5 Activitats

Fer recompte de les activitats realitzades pel Club Card no resulta del tot plaent. En primer lloc perquè no hi ha un registre escrupolós de les activitats realitzades. No existeix. Sort de “Flor de Card” que en la primera època disposava d'un apartat d'activitats. I en la segona etapa, bona part de les activitats queden registrades en la secció “Batec”. Es a dir, el que és 
presenta és una “aproximació” de les activitats realitzades, les que quedaren reflectides a “sa revista”.

Encara hi ha un altre emperò, potser més important: com s'haurien de comptar les activitats?. Per poder fer la gràfica i reduir a una xifra aquell broll d'activisme s'han comptades així com sortien publicades sabent que no és un sistema equànime ni just.
“Surt Flor de Card” són hores i hores de coordinació, de correcció, d'il·lustració, de composició cada mes.
“Campament a Son Josep” son hores de preparació i programació d'activitats, de disseny d'estratègies i d'avaluació. De banda la plena dedicació, 24 hores, al llarg de cada una de les tandes que es feien a l'estiu.
El mateix es podria dir dels cursos de ball de bot o de graduat escolar o de mallorquí...impliquen llarga dedicació i entrega.

Una conferència, un campionat local de ping-pong, una sessió de cinefòrum o un concurs de felicitacions de Nadal també comporten feina de coordinació i programació, cert, però res a veure amb el bagatge laboral de les anteriors.

Conscients de les limitacions, es va pensar amb altres alternatives, com aplicar ràtios correctors, relacionats amb el presumpte bagatge de feina (per exemple, editar Flor de Card implica, al manco una activitats cada dos dies), però atenent que no es poden comparar coses, en aquest cas activitats. que no són iguals, encara més s'embolicava la troca. Per això s'optà pel camí més senzill: es compte com a activitat la que és publicada.

Així les activitats publicades són:


1971 03

1972 40

1973 70

1974 72

1975 41

1976 10

1977 23

1978 37

1979 36

1980 48

1981 18


Les persones interessades poden consultar, en aquests enllaços, tant el resum del Llibre d'Actes com la Relació d'activitats

Una altra consideració important a fer és que aquestes són les activitats registrades en l'època d'existència “formal” del Club Card.
Però les diverses seccions, moltes d'elles ja autònomes des de l'inici de la segona etapa, continuaren treballant i evolucionant.
La portada de “Flor de Card” (Novembre de 1996) amb motiu del 25è aniversari de la creació del Club Card publicà aquest diagrama de les distintes evolucions de les seccions. En línia continua les relacions manifestes i directes. En línia puntejada les derives o incidències indirectes que es consideraren:


Més enllà de l'assenyalada evolució de cada una de les seccions, amb la mirada d'avui i per la seva transcendència posterior, potser s'haurien de destacar de forma singular:

-I Setmana Cultural en honor a Mn. Salvador Galmés. Va representar el redescobriment del “Capellà Capirró” postergada tota la seva producció a l'anonimat pel poder, entre altres coses, degut a la seva participació en la “Resposta als Catalans” i en paraules de Massot i Muntaner, per ser “sospitós de catalanisme”. L'unànime “era ben hora!” per part de tots els intel·lectuals que visitàrem i els posteriors escrits (a “Flor de Card”, “Lluc”... i la tesi doctoral de Pere Rosselló) resituaren la figura de Mn. Galmés on sempre havia d'haver estada.

-Cursos de Graduat Escolar que van saber despertar, en determinats casos, interès per continuar estudiant fins arribar a títols universitaris.

-I també els Campaments per haver despert, entre altres coses, algunes manifestes vocacions docents. 

Imatge: Homenatge a Salvador Galmés de Fotos Antogues de Sant llorenç des Cardassar (Arxiu de Galmés i Oliver)