La qüestió es planteja en dos vessants a les vint-i-tres persones entrevistades: el què representà a nivell personal i l'opinió del que pogués haver representat a nivell social.
Les respostes resulten contundents.
A nivell personal:
-9 de les persones entrevistades (39%) reconeix que el Club Card o les seves activitats suposaren un canvi substancial en les seves vides.
-11 persones (48%) en destaquen els aspecte relacionals: es formen noves amistats que encara duren, conèixer altra gent, veure maneres de fer...
-I finalment una part 13% en destaca temes diversos: el cultiu i coneixement de la llengua catalana, el treball desinteressat...
A nivell social en destaquen:
-Unió de la gent (35%) amb barreja d'edats, sexe, creences... aleshores, a nivell local, un fet ben extraordinari quan la composició normal era de múltiples pandilles, fetes per raons d'edat, simpatia o veïnatge, tancades en si mateixes.
-Obrir una finestra al món cultural (30%). Alguns a més assenyalen “i de forma gratuïta”. Certament se n'havien fetes poques d'exposicions, recitals, conferències, tot era novetat.
-Avançament en la transformació social (30%). Certament en el sí del Club Card, i com assenyala un dels entrevistats, per primera vegada es podia parlar de tot sense la por que s'arrossegava des del 36.
-Flor de Card (22%), en destaquen la feina i la petjada de la revista, habitual sobre les camilles de moltes cases. Semblava intranscendent, ningú en deia gaire cosa...fins que sortia alguna informació o comentari singular. Llavors tothom en parlava (I per això a vegades molestava)
-I finalment una part dels entrevistats (13%) es decanta pel genèric “les activitats”,
Curioses aquestes dades, Flor de Card a banda, surten aspectes genèrics referits a percepcions emocionals abans que coses concretes com podrien ser la lluita per la llengua, l'intent de democràcia interna o la tasca de les diferents seccions.
Imatge: Missa amb gallines. Excursió al Puig d'Alpara (1973)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada