16 de febr. 2022

50 anys del Club Card. PN/9 Aportacions

 I de mica en mica s'arriba al bessó de la qüestió, a l'avaluació de la feina feta que es concreta amb la pregunta: ¿De què va servir?, quines aportacions va fer el Club Card?

La qüestió es planteja en dos vessants a les vint-i-tres persones entrevistades: el què representà a nivell personal i l'opinió del que pogués haver representat a nivell social.

Les respostes resulten contundents.

A nivell personal:

-9 de les persones entrevistades (39%) reconeix que el Club Card o les seves activitats suposaren un canvi substancial en les seves vides.

Sabut és que totes les experiències deixen petjada però no sempre hi ha consciència i encara manco reconeixement; per això crec que aquest reconeixement resulta important. A més es confirma aquella primigènia hipòtesi intuïtiva, quant més hom s'implica en accions socials, més hi guanya.

-11 persones (48%) en destaquen els aspecte relacionals: es formen noves amistats que encara duren, conèixer altra gent, veure maneres de fer...

-I finalment una part 13% en destaca temes diversos: el cultiu i coneixement de la llengua catalana, el treball desinteressat...

A nivell social en destaquen:

-Unió de la gent (35%) amb barreja d'edats, sexe, creences... aleshores, a nivell local, un fet ben extraordinari quan la composició normal era de múltiples pandilles, fetes per raons d'edat, simpatia o veïnatge, tancades en si mateixes.

-Obrir una finestra al món cultural (30%). Alguns a més assenyalen “i de forma gratuïta”. Certament se n'havien fetes poques d'exposicions, recitals, conferències, tot era novetat.

-Avançament en la transformació social (30%). Certament en el sí del Club Card, i com assenyala un dels entrevistats, per primera vegada es podia parlar de tot sense la por que s'arrossegava des del 36.

-Flor de Card (22%), en destaquen la feina i la petjada de la revista, habitual sobre les camilles de moltes cases. Semblava intranscendent, ningú en deia gaire cosa...fins que sortia alguna informació o comentari singular. Llavors tothom en parlava (I per això a vegades molestava)

-I finalment una part dels entrevistats (13%) es decanta pel genèric “les activitats”,

Curioses aquestes dades, Flor de Card a banda, surten aspectes genèrics referits a percepcions emocionals abans que coses concretes com podrien ser la lluita per la llengua, l'intent de democràcia interna o la tasca de les diferents seccions.


Imatge: Missa amb gallines. Excursió al Puig d'Alpara (1973)