El joc de la ratlleta descrita en el DCVB;“Joc de nois o de noies, en què se senya una ratlla a terra i des d'un lloc un xic distant els jugadors tiren una peça per veure qui la fa arribar més prop de la ratlla; el qui ho aconsegueix, és el primer; quan ja se sap l'orde dels jugadors, el primer agafa totes les peces, i posades totes de manera que la cara vagi a la part inferior, les tira totes en l'aire; aquelles que queden a terra de cara són les que guanya el primer; la mateixa operació es repeteix amb els altres jugadors fins que no queda cap peça.”.
En la Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera s'assenyala: “ratlleta, a la JOC Joc d'habilitat. Es juga amb monedes. Es fan dues ratlles separades uns tres metres. Des de darrere d'una de les ratlles, els jugadors tiren les monedes, una per hom. Qui queda més a prop de l'altra ratlla és el primer. En algunes variants el primer s'endú totes les monedes. D'altres versions diuen que el primer agafa les monedes, les tira a l'aire i les que queden cara en amunt són per a ell. Llavors és el segon qui tira les monedes que han quedat i també es queda les que estan cara en amunt. Segueix el tercer amb idèntiques normes i així successivament fins que no queden més monedes. [JGT/VTM]”. També és descrita en aplecs de jocs infantils.
Alguns dels jovencells, el més pretensiosos, encara amb calçons amb bufes, jugaven tirant peces de cèntims de pesseta o d'altre valor, segons pacte.Abans dels cèntims s'hi havia jugat amb amb peces d'aram específiques.
Joc, aquests de “sa reieta” es podia alternar amb de jugar “a banyes”, generalment damunt el Lloc Sagrat, intentant entrar en un clot fet a terra una pilota de fil, feta de fils estrets i compactats.
La plaça també era, idò, lloc de trobada pels infants; alguns l'aprofitaven per mostrar les seves joies, com és ara, la roda que havien aconseguit fer. Una roda amb un pal vertical i un altre més petit, horitzontal que servia per posar-hi les mans i empènyer i córrer!. Però, segons conten, no n'hi havia gaire, fer una roda implicava feina de fuster i això valia doblers!
Imatges. Lloc Sagrat (1954). Si fa no fa on es situa el camió és on es jugava a “sa raieta”. Fotos antigues de Sant Llorenç des Cardassar. Familia Gayà i Febrer
Imatge de Google amb una versió de ratlleta jugada amb nous
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada