28 de des. 2021

50 anys del Club Card. PN/2 Les claus de l'èxit


De la mateixa manera que les raons i motius de la gestació resten una mica tèrbols, les raons d'èxit d'aquell primer moviment socio-cultural llorencí, amb ulls d'avui, semblen clares i transparents.

A manera de primera consideració s'ha de tenir en compte l'existència d'una mena de desert pel que fa referència a les inquietuds socials i culturals.
Cert és que hi havia hagut certes agrupacions o pandilles que s'havien posat nom, com s'Antorxa i altres semblants, amb la finalitat d'estrènyer vincles o passar-s'ho bé Cert és que hi havia hagut representacions teatrals i sarsueles muntades amb la finalitat de recollir fons per al futbol. Cert és que l'església també muntava representacions i activitats amb la finalitat de fidelitzar i revitalitzar la fe...

Però, per primera vegada es creà una associació formal amb la finalitat de treballar aspectes de desenvolupament cultural, social i d'esports alternatius. I es clar, el primer és el nou, el que pot crear precedents.

Un altre aspecte de caràcter local és el que podríem anomenar “síndrome de curiositat i posterior oblid”. Aspecte ben conegut per aquells que s'atreveixen a obrir un negoci en el nostre poble. De tot d'una, potser moguts per la curiositat, la recepció és excepcional però després de mica en mica aquella calenta recepció es va refredant, i si no s'aconsegueix atreure a clients externs costa mantenir les expectatives de l'activitat.
Dos factor locals -novetat i caràcter- que, sens dubte, contribuïren a l'èxit inicial del Club Card.

Segurament també hi ha dos factor laborals que son clau d'èxit.
Un és la laboriositat, el compromís personal, el desig de treure les activitats endavant a força d'hores 
de dedicació, de forma altruista i sense esperar compensació directe.
Lligat en aquest compromís s'hi hauria de compondre el ja esmentat llarg “treball de persuasió” que es feia en el cafè i en el carrer amb la intenció d'incorporar noves persones d'altres pandilles o grups.

Implica caràcter obert i voluntat d'integració. I tu que faries?, com creus que s'hauria de fer?, hi vendràs?... Preguntes que es situen a les antípodes del clàssic “això és el que faig, si t'agrada perfecte, i si no, paciència”

Un cinquè aspecte també orienta sobre les claus de l'èxit inicial. Cert és que tots anam amarats de les nostres vanitats, però com a grup ens imposarem la humilitat de demanar ajuda. Cercàrem suports, encara, externs. Primer ho férem amb don Martí “Papalló” que, de seguida, agafà una mena de rol de consiliari. Després i amb la seva ajuda, a l'hora de trobar el President idoni, en Joan Genovart “Garrit” el més progressista, cosmopolita i obert dels regidors d'aquell Consistori de la dictadura. Peticions d'ajuda que tingueren generosa resposta.
Sens dubte tant les gestions de don Martí com les d'en Joan resultaren decisives a l'hora que l'Ajuntament ens cedís la encara inutilitzada segona planta com a local social del Club
I finalment, en aquests mateix apartat, s'ha de considerar el desig d'escoltar i generalment acceptar els suggeriments d'aquells companys encara estudiants a Barcelona que tenien una altra mirada de la realitat social.

Unes claus d'èxit que no s'havien programat d'antuvi, sorgiren de la intuïció del grup i, si es consideren socis i activitats, s'haurà de considerar que resultaren encertades


Imatge. Part de l'emblema. Creació de Miquel Rosselló “Capirró”