1 de des. 2021

Més torrent

 


Ara, poc més de tres anys després de la torrentada, presumptament (?) hi diuen la seva. Es tema de conversa a la taula del cafè. Els mapes varen aparèixer l'altre dia a IB3 Televisió. Un projecte?. Un globus per sondar opinions? Una estratègia per dividir la població llorencina?. Son els projectes del torrent que estan disposats a pagar?... No s'ha explicat i per això no ho sabem!

Els polítics s'omplen la boca parlant de transparència i encara és l'hora que s'ha d'explicar la discutida intervenció que es va fer en el torrent just després de la torrentada. Tant de parlar de tasca feta i escara, fins fa ben poc, hi havia finques esbudellades esperant el final de la intervenció.


Segurament des de Palma ja compten amb la nostra qualitat de granots: sang freda i memòria curta. Altrament no s'entendria aquesta insultant manca d'informació i mira que és senzill, basta mostrar cara i explicar el que s'ha fet i el que es vol fer.

Les propostes que es mostraren per televisió (abans o després de comunicar-ho a l'Ajuntament?) ens aboquen a una tirallonga de preguntes:

-De que serveix, ara, haver comprat cases i solars en el llit actual del torrent?. Convendrà retrocedir les compres o revendre els solar?.
-Com a comunitat com quedam davant els que van oferir ajudes per aquest motiu (Rafa Nadal, la Caixa...)?
-Algú ha demanat el parer dels ciutadans?. Com s'explicarà el nou projecte?
-I del xaragall de s'Esquerda, no se n'ha de parlar?
-Qui ha de decidir el què i el com?. Qui serveix a qui?
-Els nostres polítics locals, coneixien aquesta proposta?. L'havien de conèixer?
-Qui hi guanya amb el canvi?. Els mateixos que hi guanyaren amb la torrentada?
-De que serveix el projecte que va presentar l'Ajuntament?.
-¿Els enginyers de Recursos Hídrics disposen de més coneixements científics que l'equip d'hidrogeòlegs, grups de recerca de climatologia, biòlegs, historiadors... molts d'ells professors d'universitat?
...

Si no hi ha informació, no hi pot haver coneixement. Però des del més absolut desconeixement sembla:
-Que les mateixes institucions que van aprovar unes normes subsidiaries que no consideraren la perillositat del torrent, o les mateixes institucions que dissenyaren un determinat traçat de carretera i una determinada altura dels ponts, ara no sols no volen assumir la seva responsabilitat en tot el que va passar fa poc més de tres anys, sinó que aporten “idees creatives” precisament per desviar responsabilitats i torrent.
-Que vista la feina feta, sortiria més a compte arribar a acords amb els propietaris de les cases que ocupen els anomenats punts negres en el llit del torrent.
-Que més enllà de les fotografies i els somriures, no hi ha massa sintonia entre els polítics de Palma (Consell, Govern...) i els de la localitat. Ells maneguen els doblers i ells decideixen...
Desviar el torrent, fa tres anys, segurament era una bona opció; però ara ja hi ha molta feina feta en un altre sentit. En tot cas, quanta energia tudada!!

Ben lluny queden les il·lusions i esperances dels anys setanta quan ens imaginàvem el joc de la democràcia!. Pensàvem amb el consens, la participació i la comunicació. Obeir ordres imposades, algunes sense gaire sentit, ja ho havíem fet al llarg de molts anys!. Aquelles utopies s'han transformat amb un vot cada quatre anys.