5 de set. 2023

Cost econòmic

 

En vaig prendre consciència per primera vegada en aquells ja llunyans cursos de doctorat de finals dels anys vuitanta del segle passat. El pedagog Jaume Oliver ho deia i repetia a manera de mantra. Tot té un cost, tot té un cost.... 

El concepte no és gaire mal d'entendre, però al no posar-hi atenció passa desapercebut. Homocèntrics com som no en fem gaire cas al cost de les coses. Posteriorment altres mestres i referents també ho han anat recordant: encara que no ho volguem veure, encara que no en siguem conscients, tot té un cost, i a més a diversos nivells.

Tenim un desig, necessitam un objecte, un queviure...disposam de doblers, demanam el preu, si ens sembla raonable, el pagam i ja esta!. Tant si és una casa, un llbre, una botella de vi o una hora de treball. Les informacions que rebem d'aquí i d'allà ens orienten sobre el que podriem anomenar “preu raonable” -sols a tall d'elxemple, l'actual preu de l'oli, l'any passat segurament no ens haguès semblat raonable- i si ens interessa ho compram.

De forma generalitzada, a la Mallorca que ens ha tocat viure, els doblers, la capacitat de compra, suposa el valor capdal. Normalment no es va més enllà.

I si es pot abastar algun bé tangible sense haver-se de gratar la butxaca, encara molt millor. Si normalment al comprar un objecte no miram més enllà del cost econòmic quan arribam al comercial concepte “gratis total” llavors consideram o bé que el cost no existeix o que ja està bé que l'assumeixi qui en fa l'oferta, sobre tot si és una institució pública.

“Mirar més enllà” en aquest cas significaria contempar, també, altres valors; si més no l'ambiental i el social. Val a dir, però que ni des del vessant empresarial ni des de l'institucional, al no considerar aquests valors, no interessa ni parlar-ne ni fer-ne seguiment, per això no existeixen possibles indicadors.

Ara i aquí, centrem-nos en els costos exclusivament econòmics. De fet, al marge de les adquisicions personals o familiars, ben poca cosa en sabem de costos. Ni tan sols d'aquells que, de forma opaca ens afecten ben directament.

Ben mirat tenim problema d'arrel. S'ha fomentat tant l'individualisme i la competitivitat que tot el que no és adquisició de productes i serveis de forma directe, ens sembla irrellevant i assumible.

Però, si tot té un cost, no l'hauriem de conèixer?
La pregunta es planteja al marge de possibles normatives i lleis -que desconec-, es tracta de lògica.
Per què les institucions -ni publiques ni privades- passen comptes del que fan?
Poques vegades es mostren costos. Tampoc es mostren objectius i resultats.
Per quines cinc-centes no hauriem de conèixer els costos reals de tot el que ens afecta?Sols a tall d'exemple. Quin cost real deu tenir per a la comunitat qualsevol dels actes de les festes?
Costos directes, per exemple el preu d'un grup de música, i també costos indirectes com feina de la brigada. hores extres dels funcionaris, electricitat...
Encara més, ¿és coneixen aquests costos reals?

Oh, això seria molta feina! o no es pot saber mai!. Podrien ser respostes uduals. Però segur que qualsevol empresa ben gestionada ho coneix. Vaja si ho coneix!

En tot cas, podem mirar cam a una altra banda, però per no mirar no deixar d'haver-hi uns costos econòmics reals i concrets..


Imatge: plat de raors, el peix més car del mercat. (Pot arribar als 100€/k)